Böcker jag har läst på sistone

Hej!
 
Jag tänkte tipsa om lite böcker som jag har läst de senaste veckorna. Jag laddade hem Storytel för ett tag sedan för att ta tummen ur och börja läsa lite mer. Jag gillar ju inte ljudböcker utan föredrar att läsa, helst i en bok, men eftersom det händer så sällan att jag köper eller lånar nuförtiden läser jag på min mobil pga jag använder den ju hela tiden ändå. 
 
 
 
Det är väl ingen som har missat Karin Smirnoffs triologi om Jaana Kippo som åker hem till det lilla samhället Smalånger där hennes tvillingbror Bror håller på att supa ihjäl sig och en kvinna har hittats död. Bit för bit nystas historien upp, både från det förgågna och nuet. Jag ÄLSKADE denna trilogi, framförallt första boken Jag for ner till bror. Jag håller tummar och tår för att denna kommer som film eller tv-serie för annat vore puckat. 
Jag hittade denna på storytels topplista och läste ut den på en natt pga bladvändare. Den handlar om tonåringen Lisa som bor i 1920-talets Stockholm. En kväll smyger hon ut för att dansa och stöter ihop med en tjej som heter Lily. De börjar genast fatta tycke för varandra och även om det går emot allt vad samhället säger om homosexualitet som ansågs det vara en synd så förälskar de sig i varandra och behöver smyga med sin kärlek. Det som är lite dumt är att man vet redan slutet på historien då det står under handlingen. Detta är baserad på en sann historia. Detta är ingen solskenshistoria där alla lever lyckliga i alla sina dar, utan det är en tragisk berättelse om två personer som älskade varandra i en tid där det var förbjudet. 
Jag älskade ju Cirkeln-triologin och sträckläste böckerna 2014 så jag blev sugen att läsa denna av samma författare. Slutet handlar om hur världen får reda på att det kommer en komet som kommer förinta jorden. Man vet exakt datum och klockslag och folk får ett halvår på sig ungefär att försöka leva till fullo. Men pressen av det kan vara lika övermäktigt som att veta när man ska dö. Man får följa två tonåringar som möts i en tragedi och försöker ta reda på sanningar som behövs redas ut innan slutet kommer. Jag älskar ju postapokalyptiska böcker, filmer och tv-serier så denna passade mig väldigt bra. Men såklart att man får lite ångest av den pga uppenbar orsak. 
Och varje morgon blir vägen hem lite längre och längre är nog den absolut ledsammaste boken jag har läst. Eller okej det är en novell så den är inte lång. Den handlar om en farfar som sitter på en bänk tillsammans med sitt barnbarn och pratar om livet. Han är dement och är på väg att glömma allt och alla. Om man har haft en nära person med demens träffar den riktigt jävla hårt. Men herregud vad Fredrik Backman träffar rätt i sitt språk och känslan hur det är att börja glömma hur det är att vara människa och att behöva stå bredvid och inte kunna göra något åt det. Jag rekommenderar alla att läsa denna.
Denna läste jag igår, gränsen av en finsk författare. Man får följa 50-åriga Anja som har lovat
sin man, som har drabbats av alzheimer, att den dagen han inte minns någon så ska hon hjälpa honom att dö. Man får också följa 16-åriga Mari som förälskar sig i sin lärare Julian som besvarar hennes kärlek. Och dessutom får man följa Julians 6-åriga dotter Anni som blir vittne till deras kärlek men som omöjligt kan tolka det hon ser. Så i varje kapitel får man följa någon av dessa personers perspektiv vilket jag tyckte om. För då får man läsa en situation utifrån till exempel Mari som uppfattar det på ett sätt, medan i nästa kapitel får man läsa om Julians perspektiv och då ändras hela sceneriet genast. Jag tyckte denna bok var riktigt bra och ifrågasätter etiska situationer och vart gränsen går. 
 
Det var mina boktips, enjoy!
Ha det fint!
.
0 kommentarer